Porotherm tégla, Profi, HS tégla, falazóelem, áthidaló

  • Az oldal üzemeltetője:

    Hofstädter Építőanyag Centrum
    2085 Pilisvörösvár,
    Budai út 20/c.

  • Porotherm tégla akció Használja ki a szezon legkedvezőbb tégla akcióját és ne várja meg míg a gyárak felemelik áraikat.
  • Porotherm Profi Porotherm Profi rendszert kizárólag szakemberek építhetik. Önnek már van hozzá szakembere? Ha nincs keresse fel cégünket és mi ebben is segítségére leszünk.
Főoldal10 tanács a falazóelem választáshoz
12 tanács a megfelelő tégla kiválasztáshoz

 

A tégla falazóelemek előnyei:

 

Teherbírás: A tégla anyagszerkezete révén igen szilárd, nagy teherbírású. Akár tízemeletes épületek építhetők belőle. Az sem elhanyagolható, hogy a masszív téglaházak ellenállnak a külső környezeti ártalmaknak (víz, szél stb.), védik a bentlakókat. Rugalmasság

A magas elemszilárdságnak fontos szerepe van a kivitelezés során, mivel a későbbi változtatások, átalakítások zökkenőmentesebben megoldhatók, egyszerűbbek, gyorsabbak

A téglából épült házak formájának, stílusának csak a képzelet szabhat határt. Építhetek belőle Zikkuratot vagy családi házat, székesegyházat Falat vagy kerítést, diadalívet vagy síremléket. És mégis mindennek az alapja a megfelelően formázott égetett agyag.

 

Hőszigetelés

Jogszabályban megállapított előírás van a ház, és külön a falszerkezet hőszigetelésére. A korszerű égetett agyag falazóelemek speciálisan kialakított üregszerkezetük révén felveszik a versenyt a pár évtizede, kimondottan hőszigetelési célból kifejlesztett újszerű falazó anyagokkal, így tökéletesen megfelelnek a szabályokban megállapított határértékekkel, többségükben még ennél sokkal jobb hőszigetelésre is képesek.

 

Hőtárolás

Az égetett vázkerámia falazóelemek optimálisan egyesítik a téli és a nyári hővédelemmel kapcsolatos igényeket. Hőfizikai szempontból a hőszigetelés és a hőtárolás kérdései együtt fontosak.

A kerámia falazat, hőtárolási képességének köszönhetően télen úgy viselkedik, mint egy cserépkálya, azaz a fűtés melegét megtartja, lassan adja le. Nyáron viszont a külső hőséget nehezebben engedi be, azaz szinte a falba épített, természetes légkondicionálóként működik.

Léteznek a téglánál jobb hőszigetelő képességgel rendelkező építőanyagok, de ez a tulajdonság nem párosul a rendkívül fontos hőtárolási képességgel, illetve például a kiváló hőszigetelő könnyűszerkezetes házaknál a nyári meleget csak légkondicionáló berendezéssel lehet elviselhetővé tenni.

A mi klímánkra találták ki Magyarországon a tél gyakran igen fagyos, nyáron pedig trópusi hőmérséklet uralkodik, az építőanyagoknak tehát mind a hideg, mind a meleg időjárási viszonyoknak meg kell felelniük. Az égetett vázkerámia falazóelemek ellentétben a homogén kialakítású falazóanyagokkal, optimálisan egyesítik a téli és a nyári igényeket kielégítő szerkezeti részeket, vagyis belsejükben a könnyű és jó hőszigetelő borda-üreg rendszert, a fal felületén a hőtárolás-hőstabilitás szempontjából hasznos vastagságban található tömör, nagy tömegű, ezért jó hőtároló képességű külső bordával. Páradiffúziós képesség

Ezzel a szakkifejezéssel írjuk le azt a tulajdonságát amit a köznyelv úgy mond: a téglafal lélegzik. Lakóérzetünket, komfortérzetünket alapvetően befolyásolja a belső levegő páratartalma.

A tégla anyagában levő kapillárisokon keresztül szabályozza a páratartalmat. A többi építőanyaghoz képest több nedvességet képes gyorsabban felvenni a helyiségben felgyülemlett fölösleges páratartalomból, és képes arra is, hogy amikor a belső nedvességtartalom lecsökken, akkor azt leadja magából. Ezáltal biztosítható az állandó és kellemes belső páratartalom folyamatos szellőztetés nélkül is.

Fontos, hogy túlzott/rossz külső vagy utólagos szigeteléssel ne rontsuk el a téglafal ezen egyedülálló tulajdonságát, mert ezzel leronthatjuk a téglafal lélegző képességét.

 

Hangszigetelés

A téglaház csendes. A modern, precíz mérnöki munkával megtervezett üregrendszer és az üregek és szilárd részek megfelelő aránya adja a kiváló hangszigetelést, így sem a mellettünk elhaladó fogalom zaja, sem a hangos szomszéd nem zavarja nyugalmunkat.

 

Gyors kivitelezés

 

A legkorszerűbb magyartalanul, de már megszokottan nútféderesnek nevezett téglák rendkívül gyors falazást tesznek lehetővé. A nútfédert horony-eresztéknek szokták magyarra fordítani. Ezeknél a falazóelemeknél a téglák egymáshoz illeszkedő függőleges falai közé nem kell habarcsot rakni, ami nem csak a kivitelezést gyorsítja meg, hanem a fal hőszigetelő képességét is tovább javítja.

 

Tűzvédelem

Más égetett agyag termékekhez hasonlóan a tégla is ellenáll a tűznek. Ez nem csak azt jelenti, hogy nem kap lángra, de sem kémiai, sem fizikai szerkezetét, azaz szilárdságát nem károsítja a tűz Tehát tűz esetén a téglaház fala nem sérül, nem veszélyezteti a bent lakókat, és az égés során mérgező anyagok sem keletkeznek belőle. Az otthonhoz jutás, azaz a lakásvásárlás, építkezés drága mulatság. Sok pénzbe, időbe és fáradtságba kerül, míg végül be tudunk költözni új otthonunkba. Egyáltalán nem túlzó igény, ha az új lakó mindezek után jól akarja érezni magát otthonában.

 

Rugalmasság:

A szilárdságnak, tartósságnak fontos szerepe van a kivitelezés során, mivel a későbbi, például a család bővülésével szükségessé váló változtatások, átalakítások zökkenőmentesebben megoldhatók, egyszerűbbek, gyorsabbak.

 

Értékállóság:

A lakáshirdetésekben megjelenő tégla építésű kifejezés értéknövelő tényező a más anyagú épületekhez képest. Ennek oka, hogy az égetett agyag építőanyagok már bizonyították időtállóságukat: a legrégibb téglaépületek több ezer éves műemlékek. Régen és most is érték volt tégla építésű lakásban lakni; ezek az épületek nem csupán megtartják, hanem növelik is értéküket.

 

Komfortos lakótér:

A kerámia lélegző anyag: az anyagában levő kapillárisokon keresztül szabályozza a páratartalmat, jól szellőzik, magas páratartalom esetén felveszi a nedvességet, száraz időben pedig leadja, így a belső levegő páratartalma egyenletes folyamatos szellőztetés nélkül is. Ez mely kellemes klímát, jó hőérzetet biztosít.

 

Egészséges lakókörnyezet:

Mivel a tégla és a cserép agyagból készül, természetes anyagok (pl. víz, fa fűrészpor, maghéjak) felhasználásával, ezért allergiát nem okoz, egészségre káros anyagokat nem bocsát ki. Nem utolsó sorban gyártása a környezetre nem jelent veszélyt.

 

Esztétikus, egyedi megjelenés:

Akármilyen otthont is álmodunk meg magunknak, a ma kapható tégla- és cserép termékekből biztosan felépíthető, szépségüket akár több száz évig is megőrzik

 

Gyorsaság:

Az égetett kerámia építési rendszerek kevés számú, de jól végiggondolt és megformált elemből állnak, mely számtalan összeépítési lehetőséget kínál, ezáltal a házak egyszerűen és gyorsan felépíthetőek, mégis mindegyik más és más lehet, mindegyik magán viseli építőjének stílusát. A fentiekben röviden összefoglaltuk, melyek azok az elvárások, melyeket az otthonunkkal szemben támasztunk. Bizonyára minden követelményre lehet ideális anyagot találni, akár az agyaghadsereg esetében, de a fenti igényeknek mindegyikét egyedül a kerámia építőanyagok elégítik ki kiválóan. Így bátran kijelenthetjük, hogy az otthonunkkal kapcsolatos követelményeinknek legjobban az égetett agyag felel meg.